Deltagare_utbildningar

I Ung i Tyresö finns en studie- och yrkesvägledare (Lisa) som kan hjälpa dig vidare mot studier och svara på frågor kring t ex CSN.

Second Chance School i Tyresö

Från och med höstterminen 2015 kan du som av olika orsaker hoppat av/inte avslutat gymnasiet delta i en yrkesinriktad utbildning. Utbildningen är en unik möjlighet att komma ut i arbete.

Den första tiden ägnas åt fördjupad yrkesorientering för att hitta rätt yrkesval för dig. Vi gör också mycket teamwork för att vi ska lära känna varandra. Genom vår Livskunskapsundervisning får du en chans att vidga dina perspektiv och utvecklas som människa. Vi vill också att du ska stärka ditt självförtroende, självkänsla och din sociala kompetens. Därefter kommer du att välja ett yrke som du vill sikta mot. Vi tar sedan kontakt med företag i branschen, och ordnar en lämplig utbildningsplats.

Under tre dagar i veckan utbildas du på arbetsplatsen. De övriga två dagarna utbildas du i skolans lokaler, där du förbereds för arbetslivet och erbjuds t.ex. yrkesteori och andra kurser som är värdefulla för att du ska nå ditt mål. En handledare utformar en utbildningsplan tillsammans med dig och kommer också att följa upp att det går bra på arbetsplatsen. När du nått dina mål och är anställningsbar inom branschen kommer du att få ett utbildningsbevis. Kontakta Lisa Sidell Lundin om du är intresserad.

Är du ung och arbetssökande och har avslutat skolan i förtid kan en Studiemotiverande kurs (SMF) vara något för dig.

Kursen genomförs av olika folkhögskolor.  Programmet pågår under 12 veckor (60 dagar). Syftet med kursen är att underlätta för dig och motivera dig att slutföra dina studier och öka dina chanser att få jobb. Kontakta din handläggare på Ung i Tyresö som kan ge mer information och slussa dig rätt.

C3L Centrum för livslångt lärande

Den kommunala vuxenutbildningen i Tyresö har ett stort utbud av kurser i olika former. Du kan läsa på hel- eller deltid, i klassrum eller på distans. Det finns yrkeskurser, lärlingskurser m m. Till hösten startar t ex utbildningar inom barnskötare och butikssäljare. Mer information kan du få från din handläggare.

Kulturhantverket – byggnadsvårdsutbildning

Nu finns en ungdomsutbildning i Haninge/Jordbro. Utbildningen riktar sig till dig som inte avslutat gymnasiet. Utbildningen är öppen för dig som bor i Haninge, Nynäshamn eller Tyresö och som gillar att snickra och måla. I utbildningen får du lära dig att gå från en ritning till ett färdigbyggt hus, vilka verktyg, material och färger som behövs. Du kommer att få chansen att prova på lite av varje. Kursen genomförs av yrkesgymnasiet Fredrik i Haninge.  Kontakta någon på Ung i Tyresö om du är intresserad. Är du över 20 år måste ansökan ske via komvux innan du beviljas plats.

Arbetsmarknadsutbildningar

Arbetsförmedlingen genomför kontinuerligt olika korta utbildningar. Information om vilka utbildningar som finns hittar du på www.arbetsformedlingen.se. Utbildningarna kan vara yrkesinriktade eller förberedande för arbete eller studier. Utbildningstiden är vanligtvis inte längre än sex månader. Rådgör med din handläggare om detta kan vara något för dig.